De tiende en (aller)laatste Aflevering ...
Deze keer geen gewone aflevering, het was namelijk de allerlaatste aflevering (OOIT !) van de Schalkse Ruiters. Na twee seizoenen en driŽentwintig afleveringen was het dan eindelijk zover !
Een afscheid kan niet zonder de nodige speciale zaken.
Zo bleek er voor ťťn keer tweemaal een "tweede" reportage te zijn. Red Michiel deed eindelijk aan "outing". Onomwonden gaf hij toe wat hij al vijf jaar had proberen te verdringen. Zijn ouders hadden het er ook een tijdlang zeer lastig mee gehad, maar nu was het dan toch eindelijk tijd om Vlaanderen ermee te confronteren: Red Michiel werd op regelmatige tijdstippen ontvoerd door de "groene mannetjes" naar de planeet Krypton, om er dan te gaan kaarten.
Het was begonnen toen hij nog maar zeventien was. In het begin was het niet eenvoudig want hij heeft ze zelf moeten leren kleurenwiezen, manielen, enz. Regisseur van dienst Dominique Deruddere moest wel eventjes de opnames onderbrekenmet de vraag of Michiel niet enkele traantjes kon laten vloeien ! Inwoners van Krypton begeven zich vaak onder ons. Een bekend voorbeeld was zonder meer Dr. Lecompte. Er waren ook wel positieve ervaringen bij zijn ontvoeringen. Zo hadden de ET's hem getipt over de locatie van Chris Dusauchoit, zodat hij al de dinsdag wist dat deze bij Phaedra Hoste vertoefde.
Gast van dienst Jambers kon zich niet uitspreken in het publiek over deze reportage: hij had deze opdracht gekregen van zijn "groene mannetjes". Ondanks alles vonden twaalf mensen van Klein Vlaanderen de reportage overtuigend genoeg om WAAR te stemmen. Voor Tom meteen de gelegenheid om Jambers een nieuw idee voor een reportage van de hand te doen: "Randdebielen in Vlaanderen" !
Zoals elke week werd weer de straat opgegaan om mondig Vlaanderen aan de tand te voelen. Deze keer trok een Nederlandse acteur de straat op en vroeg de mensen hun mening over de Schalkse Ruiters. Goedgelovig liet de Vlaming zich woorden in de mond leggen en beaamden aldus onder meer dat het ballet en het cabaret in de Schalkse Ruiters heel goed was. Gelukkig voor ons imago lieten anderen zich niet zo vlug vangen !
En dan was het zover...tijd voor het afscheid. Veel te vroeg, maar onafwendbaar. Bart, Tom en Michiel trakteerden ons op een VOORUITblik van henzelf. Na cabaret en straatanimatie belandde, de ondertussen aangekomen, Tom uiteindelijk in een cafe waar hij tevreden zijn taak als gerant op zich had genomen. Michiel had resoluut voor het plattelandsleven gekozen en dacht zonder weemoed terug aan die twee gasten die hij sindsdien niet meer had gezien. Voor de reŁnie van de Schalkse Ruiters kwam Hollywood-ster Bart speciaal terug uit de Verenigde Staten. Hij had nog goede herinneringen aan de Schalkse Ruiters, hij had er immers zijn eerste vrouw Goedele Liekens ontmoet.
Het werd een moeizaam weerzien op de reŁnie (de tand des tijds had zijn tol geŽist !) en er waren heel wat zaken verandert: Ceuleers werkte terug bij de VRT, zijn vrouw Rachel was er vandoor met Emiel Goelen; Chris Dusauchoit was uiteindelijk met Phaedra getrouwd en ze hadden een meisje dat Michiel noemde. Toen bleek dat Pascale maar 14 jaar was vloog Jambers alsnog voor twee jaar achter de tralies en Bart Peeters, die reeds bij Tom had gewerkt in zijn "horeca-keten", was nu ober van dienst.
Terug in de studio sloot Michiel af: "Zouden we het nog eens kunnen...misschien wel, maar het is gedaan !"