Gast : Paul Jambers
Afspraak voor de allerallerallerlaatste aflevering van de Schalkse Ruiters ooit ! De gast van deze week moest wel iets speciaal zijn. Er werd een beroep gedaan op Vlaanderen om hun favoriete top 3 in te sturen.
Bart en Tom begonnen dan ook het programma met een
overzicht van de top 100 van de ingestuurde suggesties.
Op 96 stond de allom gekende lacher (het is voor de verborgen camera zeker). Op 76 stond Celie Dehaene, die reeds te gast was geweest. Op de 58ste plaats troffen we Louis Tobback aan die
echter vlug de deur sloot voor de Ruiters. De 32ste plaats werd ingenomen door Bambi, die werd vertegenwoordigd door zijn moeder. Vervolgens zagen we op nummer 24 Will Tura en was Sabine Appelmans verheugt met een 15de plaats, tot ze merkte dat het niet over de wereldranglijst ging. De bewoners van het vroegere huis van Dirk Sterckx troffen we aan op de 14 plaats.
De opgesloten Van Rossem mocht zich gelukkig prijzen met een 9de plaats.
Tijd voor de top 3....Prins Laurent haalde samen met zijn hondjes brons door de 3de plaats in te nemen. Zilver was voor Mark Uytterhoeven, die bang was voor het grote publiek. Restte nog de eerste plaats en meteen de gast van deze week: Paul Jambers.
Nerveus betrad deze de arena. Om het zich wat moeilijker te maken had hij het gelaten van te kijken naar de vorige afleveringen (wel naar alle afleveringen van het eerste seizoen), hij is trouwens geen groot TV kijker.
Jambers is zeer vaak op pad om te werken aan zijn reportages. Af en toe is er wel nog tijd voor een ontspannende hobby. Zo is er sinds enkele jaren het zeilen. Het laat hem toe om aan zijn stresserend leven eventjes te ontsnappen als hij voor de weide open zee kiest. Na de lopende reeks van Jambers gaat hij trouwens een maand lang gaan zeilen in Tonga (PolynesiŽ).

Omdat het de allerlaatste aflevering was werd deze keer ook een beroep gedaan op enkele personen die vroeger te gast
waren geweest bij de Schalkse Ruiters. Als eerste kwam Dirk Sterckx op de proppen. Een ex-collega van Jambers, ze hadden namelijk nog samen op de nieuwsredactie gewerkt. Al vlug bleek dat Sterckx en Jambers niets dan lof voor elkaar veil hadden. Onvermijdelijk liepen de
herinneringen naar het ontslag van Paul. Hij kon zich trouwens nog levendig voor de geest halen hoe hard men had zitten lachen toen hij bij de directie zijn ontslag kwam indienen. Iets waarvoor Dirk Sterckx zeer veel respect had: in die periode was er toen voor Paul namelijk een zeer onzeker klimaat.
Jan Van Rompaey vonden we ook terug in het publiek. Heel wat meer op zijn gemak, nu hij niet in de schoenen van de gast stond, liet hij geen mening los over de eerste reportage.
Misschien gestimuleerd door de aanwezigheid van Jambers, ging Tom over tot een zeer traumatische getuigenis: hij had vroeger nog gesolliciteerd bij Paul. Bij de brief, die Paul trouwens kon voorleggen, was het trouwens gebleven. Paul had Tom niet uitgenodigd voor een gesprek. Dezelfde getuigenis viel ook Chris Dusauchoit te beurt toen deze ten tonele verscheen. Een niet zo eenvoudige opgave bij Jambers solliciteren. Recentelijk had Paul nog een advertentie laten plaatsen en deze werd samen met de Schalkse Ruiters eens ontleed. Jambers gaf toe zeer veeleisend te zijn in zijn advertentie, maar het was dan ook bedoeld om het kaf van het koren te scheiden.
Paul bekende niet alleen een lieve en begrijpende baas te zijn, het personeel was heel belangrijk voor hem. Zo had hij nog maar net enkele medewerkers meegenomen voor een avondje uit in een discotheek.
Bart en Tom hadden een dag lang de medewerkers van Paul gevolgd. Al vlug bleek het te gaan om Bart en Tom Jambers. Ze trokken door het Vlaamse land op zoek naar pakkende, emotionele getuigenissen. Mensen werden op straat aangesproken en gevraagd of ze toevallig geen
traumatische belevenis hadden die ze aan Vlaanderen kwijt wilden. Er werd ook een auditie georganiseerd waarop mensen konden demonstreren hoe goed of slecht ze op de camera konden overkomen. De besten konden zelfs kiezen uit een reeks van onderwerpen waarin ze wilden verschijnen.
Een beetje te laat om voor de Ruiters nog van advies te zijn gaf Jambers nog mee wat belangrijke ingrediŽnten zijn voor goede reportages: ze moeten iedereen interesseren, onthullend zijn, humor bevatten en vooral goede getuigen hebben. Jambers is er trouwens van overtuigd dat de beste onderwerpen nog moeten komen. Jambers gaf ook een onthullende getuigenis: hij werd net als Red Michiel op regelmatige tijdstippen ontvoerd door de "groene mannetjes", ze gaven hem dikwijls goede tips voor onderwerpen van zijn reportages.
Volgende "special appearance" was gereserveerd voor de onbekende BV: Luc Van de Walle. In zijn onnavolgbare stijl deed hij verslag over de afgelopen weken. De hele ervaring had voor hem niets negatiefs opgeleverd en hij kon het aan iedereen aanraden. Hij had de gekste voorstellen gekregen, ook van knappe meisjes die ongegeneerd hun lichaam hadden aangeboden. De maandag nadat Vlaanderen had mogen kennismaken met Luc was hij trouwens naar het buitenland gevlucht. Iets dat hem goed uitkwam want hij moest toch nog wat geld gaan halen. Ondanks vorige afspraken om nooit meer op TV te verschijnen had hij voor de Schalkse Ruiters graag een uitzondering gemaakt: hij
moest toch in de buurt zijn voor een feestje ! Net als in de derde aflevering werd Luc weer bijgestaan door zijn media-coach Jan Hautekiet. Tenslotte werd Jan Hoet nog eens ten tonele gevoerd. Vlaanderens bekendste kunst-expert stak zijn mening over de reportages van Jambers niet onder stoelen of banken: Jambers was nog erger dan ramptoeristen. Paul kon de spraakwaterval Hoet maar niet intomen.
Hoet moest ook opmerken dat sinds hij gast (zevende aflevering van het eerste seizoen) was geweest er toch enkele zaken waren veranderd: zo was Bart er dikker op geworden. Bart weet dit aan zijn nieuwe bril !
Jan Ceuleers kwam ook nog kort aan bod. Als gast in de vijfde aflevering van het eerste seizoen wist hij te melden dat de derde reportage zeker juist moest zijn !
Bij het begin van het tweede deel werden we blij verrast door de plotse verschijning in de omroepersstoel van, eveneenst ex-gast, Rani De Coninck (vierde aflevering van het eerste seizoen).
Maar daar stopte de lijst van ex-gasten niet, verschenen in het tweede deel ook nog: Hugo Claus, Paul De Leeuw, Herman Van Molle en de onvergetelijke Bert De Graeve !
Zo kwam een einde aan twee seizoenen van uitzonderlijke gasten die elk voor zich onuitwisbare indrukken nalieten bij de grote groep van trouwe Schalkse Ruiters kijkers !