Gasten :  Phaedra Hoste en Hugo Claus

Deze week kregen we het beste op twee gebieden aangeboden. Op literair gebied kregen we nobel-prijs-winnaar-in-spť Hugo Claus over de vloer. Maar het oog wil ook wat en kreeg dit keer meer dan voldoende aangeboden in de (welgevormde) vorm van een wel heel knappe Phaedra Hoste. Deze uitzonderlijke cocktail van kennis en schoonheid konden maar een garantie betekenen voor een (weerom) overgetelijke aflevering.
aflv7_d1_6.jpg (13358 bytes)aflv7_d1_7.jpg (11531 bytes)aflv7_d1_8.jpg (10773 bytes)
Onze Ruiters begonnen met de vele overeenkomsten aan te tonen tussen de twee gasten. Beide waren geboren in Brugge (Hugo met een keizersnede). Ook bleken ze beide reclame te hebben gemaakt voor kaas. Hugo bekende dat zijn boeken vooral in Nederland verkochten (80/20 verhouding !!) en ook Phaedra kon niet ontkennen dat ze meestal in Nederland vertoefde.
Er was onmiskenbaar een duidelijke link tussen Phaedra en Hugo, Bart nam zelfs een niet-ontkenbare electriciteit waar tussen beide !
Ondanks het feit dat hij, volgens eigen zeggen, zonder reclame kan, kon Hugo niet nalaten om toch eventjes zijn nieuwste boek te vermelden: Onvoltooid Verleden. Weerom volgens eigen zeggen een prachtige maar gore roman. Ondanks wat gebruikelijk is, is hij er deze keer erin geslaagd om soms een passage zonder tranen neer te schrijven !
aflv7_d1_24.jpg (16160 bytes)aflv7_d1_4.jpg (12826 bytes)aflv7_d1_15.jpg (11841 bytes)
Phaedra bekende maar al te graag dat ze het boek had gelezen en er van genoten had. Ze had het moeten lezen van Bart, maar had al vlug spijt van wat een verspreking bleek ! Ondanks het feit dat het altijd hetzelfde is: lachen en pozeren, blijft Phaedra gebeten door haar beroep. Ze is echter ook een geliefkoosd doelwit van de "boekskes". Dat ze huwelijken uit elkaar haalde en dat ze nu op straat stond zijn enkele van de grootste leugens die ze tot nu toe gelezen had.
Naar aanleiding van de eerste reportage gaf Hugo toe aan het gerucht dat hij het geld van de Libris prijs had gebruikt om gokschulden in te lossen.
Vroeger speelde hij regelmatig (op de paarden, met de kaarten), maar dat was nu heel wat minder geworden.
De na een turbulent liefdesleven uiteindelijk getrouwde Claus liet ook verstaan dat Phaedra zonder meer in zijn smaak viel. Samen met het ouder worden was hij meer gaan appreciŽren wat zich in de lengte aanbood.
Tijd voor onze Ruiters om te tonen hoe goed ze wel hun research iedere keer doen. Tom trok naar de bibliotheek waar hij onder de H (en dus niet de C!) de boeken van Hugo Claus opzocht. Bart daarentegen trok naar de krantenwinkel en vond er enkele tijdschrijften waar Phaedra op de kaft prijkte.
Ook met de familie- en vriendenkring werd uitgebreid gesproken. Sylvia Kristel (ex-vrouw van Hugo) kon ons vertellen dat in hun periode Hugo karate als hobby had. Ronny Kindt, garagist, liet ons onmiskenbaar verstaan dat hij te weinig "koppelde" iets dat door een collega en de buren van Hugo werd beaamd. Ronny beklemtoonde ook het feit dat Claus het vaak heeft over de nobel-prijs in het buitenland. Ronny had nieuws voor Claus...je kan Opel's ook krijgen in BelgiŽ !
Aan de kant van Phaedra werd ex-vriend Roger De Vlaeminck op de rooster gelegd. Roger had vooral problemen met de moeilijke woorden die ze gebruikte. Zo was er:"de liason is gefinaliseerd", iets wat volgens Roger wat met zijn fiets moest te maken hebben. Haar zus had zeker dezelfde kansen gekregen als Pheadra om het in de modewereld te maken. Wijselijk koos ze echter om verder te studeren. Duidelijk gefrustreerd kon ze echter niet onderdrukken om op het einde "wat haat ik toch mijn zuster" te zeggen !
Claus vertoeft soms letterlijk als "God in Frankrijk". Vooral het mooie weer en de weinige telefoons spreken hem aan. Plaatselijk is hij bij de mensen alleen gekend als die zelfgenoegzame dikke meneer die vals speelt bij het "jeu de boules" !
Phaedra daarentegen is afkerig om haar geliefkoosde West-Vlaanderen (en thuisbasis van uw dierbaar webteam ;-) te verlaten. Als ze dan toch op reis gaat verzamelt ze de bijbels die ze in iedere hotelkamer vindt waar ze logeert. Lezen hoeft niet meer, ze kent de bijbel toch al volledig van buiten! Hugo is geen groot liefhebber van het lezen uit werken van zijn collega's. Hij kan maar niet ophouden met hun werk te vergelijken met zijn eigen werk, wat hem afwisselend opbeurt maar ook irriteert. Alleen poŽzie, vooral die van Eddy van Vliet, valt bij hem in de smaak. Ook de homo-erotische gedichten van Tom Lanoye kunnen Claus behagen.

Zie ook : De Phaedra Hoste website, Studie- en documentatiecentrum Hugo Claus