De reportage was ... WAAR
De gast zei ... NIET WAAR
Klein Vlaanderen ... 72 % 18 %
Vlaanderen .... 43 % 57 %
Oostenrijk, het land waar we nog steeds mee in oorlog liggen. Onze twee "para-commando's" arriveren in het dorpje Frohnleiten, één van de rijkste gemeenten van het land.
In de jaren tachtig vroeg men zich in dit dorpje af hoe men aan nieuwe inkomsten kon komen. Hun idee: het opstarten van een vuilnisbelt !
Dit initiatief zou een heleboel extra voordelen met zich meebrengen. Nu tien jaar later viert men het jubileum van de vuilnisbelt en is het dorp zelfs van plan om zeker nog tien tot vijftien jaar verder te gaan.
Een kleine greep uit de vele fiscale voordelen dat "het stort" met zich meebrengt.
Er bestaat een beploegingspremie voor landbouwers, men krijgt tot 300.000 fr. voor gevelrenovatie en men krijgt verplaatsingssubsidies. Voor kinderen bestaat er de "melktandpas" waarbij ze bij elk bezoek aan de tandarts een financiële tegemoetkoming krijgen.
Het gemeentebestuur blijft voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven om de extra inkomsten te spenderen aan projecten die het dorp en haar inwoners ten goede komen.
Zo heeft men onlangs twee verwarmde voetpaden aangelegd. Deze zorgen ervoor dat bij sneeuwval de sneeuw niet op de paden blijft liggen.
En misschien nog dit: uit een onderzoek blijkt dat het grondwater onder het stort van drinkwaterkwaliteit is en in het dorpje zelf is tevens de levenskwaliteit sterk gestegen.