De NEGENDE en voorlaatste Aflevering ...
Op deze negende en tevens voorlaatste aflevering was Dr. Lecompte wegens zijn overweldigend bezoek voor een tweede keer aanwezig. Hij werd bijgestaan door een ware wereldster in de lage landen : Paul De Leeuw. Zowel de gasten als Bart & Tom zagen er stralend uit. (zeker live!)
Om Paul De Leeuw duidelijk te maken hoe Schalkse Ruiters nu eigenlijk in elkaar zit, werden er enkele voorbeelden gegeven. Paul De Leeuw kreeg drie filmpjes te zien die hij moest beoordelen op juistheid. Dat deze filmpjes allemaal uit vorige afleveringen kwamen was niet helemaal waar. De eerste reportage over de fake kankerpatiënt was niet waar, maar Paul had het niet juist, want hij dacht dat de reportage waar. De tweede reportage over 'schaamhaarpruikjes' was echter
nog niet uitgezonden, maar Paul De Leeuw dacht hier terecht (?) dat het juist was. Een derde reportage ging over 'homofilie, een ziekte die sinds kort ook kan genezen worden'. Tom kreeg voor die opmerking meteen een klap van Paul, die de reportage wel kon appreciëren.
In deze laatste proefreportage kon Bart zich echt uitleven als genezende homo. Paul De Leeuw was in ieder geval klaar om de strijd aan te gaan met onze Dr. Lecompte.
In Schalkse Ruiters waren er volgens Bart & Tom ook enkele vaste rubrieken. "Zoek de Vogel", was er één van. Paul De Leeuw dacht met die uitspraak dat hij direct een Amerikaanse stagaire moest achterdoen ... 'zoek de vogel...zoek de vogel'. Zoals iedere voorgaande gast kreeg ook Paul De Leeuw een foto te zien en gedurende tien seconden had hij de tijd om de vogel te vinden. Helaas zonder succes. Misschien dat hij straks meer geluk zou hebben met de rubriek 'zoek de kikker'!
De laatste jaren zien we volgens de Schalkse Ruiters meer en meer herhalingen op TV. Wat de Ruiters wel sportief vinden van de VRT is dat deze daar geen doekjes om winden. Ze zetten het zelfs extra in de verf. Bij de heruitzendingen van Blokken zien we immers altijd de mededeling 'Dit programma is een herhaling, de kijkersvraag is niet meer geldig.' tijdens het stellen van de kijkersvraag. Tijdens het vertellen van een grapje zagen we ook de vermelding ' Deze grap is één jaar oud, Ben Crabbé distancieert er zich nu van'. Het was zelfs zo erg dat de VRT bij momenten ook de mededeling te zien : 'De VRT distancieert zich van alle andere grappen van Ben Crabbé. Als u toch om een grap moet lachen - en u bent geen familie - dan mag u alsnog aan de kijkersvraag meedoen.'
Bij de heruitzendingen van Samson werd de kijker er attent op gemaakt dat Gert Verhulst verhuisd was naar VTM en dat er bijgevolg enkel op de hond mocht gelet worden. Bij de zoveelste herhalingen van 'FC de Kampioenen' ging de VRT nog verder. Omdat zowel Carry Goossens als Jacques Vermeire de VRT hadden verlaten werd enkel nog de aandacht voor het decor gevraagd.
De VRT distancieert zich de laatste tijd van nogal wat zaken. Zo ook van het flauwe mopje van Bart om twee keer dezelfde vraag te stellen aan Paul De Leeuw. Deze laatste liet het echter niet aan zijn hart komen en nam prompt de presentatie van het programma over. Hij wist ons te vertellen dat het meest herhaalde programma het nieuws was ... een voorbeeld moet duidelijkheid brengen in deze zaak !!!
Het journaal wordt herhaald tot de volgende morgen 9 uur. Iets wat niet evident is. De eerste keer zijn de journalist en de vakbondsman nog redelijk fris, maar dat begint te verminderen uitzending na uitzending. Een kopje koffie kan wonderen doen, maar op den duur begint het toch echt vervelend te worden. De vakbondsman moest ondertussen
ook al lang thuis zijn. De presentator begon zich serieus af te vragen wie er om vijf uur 's morgens nog naar het nieuws zit te kijken en de vakbondsman zag het al helemaal niet meer zitten. Ook Kris Meertens had wakkere momenten gekend!

De volgende rubriek 'De Hoofdtelefoon' was weer een verzinsel van onze Schalkse Ruiters om Paul heel even het zwijgen op de leggen. Zo kon Dr. Lecompte ook nog iets kwijt. Net voor het einde van deel één kreeg Paul De Leeuw nog eens te zien dat er in België ook een kleinkunst circuit is waar Vlaamse cabaretiers zich kunnen uitleven. Toen Paul De

Leeuw even zweeg kon hij ontdekken dat Vlaanderen meer te bieden had dan enkel vertellers. 'De Dauwdruppels' met hun grote hit 'Alle golven' waren oogverblindend. Ook 'De Hobbits' en 'Ward Verwilderen' en 'Bert Voncke' deden hun uiterste best. 'Fin De Table' en 'Vuil Pollen' sloten het rijtje af. Enige gelijkenis met andere artiesten was tevens louter toevallig. De Man Van Melle deed ook een poging.
Tot slot was er nog de 'vaste' rubriek : DE PIJNGRENS. Gelukkig voor Paul De Leeuw betrok het ook hier een 'nep' vaste rubriek, zodat de hamer vlug kon worden opgeborgen. Dr. Lecompte was alvast wel bereid om de pijngrens te verkennen, maar dit was een familieprogramma en hij kon zijn handen terug van tafel nemen.
Net voor deel twee kregen we Johan 'Bambi' Verstreken te zien. De VRT had ook hier een mededeling op het scherm laten verschijnen. 'Dit typetje is eigendom van de VRT'. Ook Johan Verstreken zelf was even aan het meelezen...
In het tweede deel werd er nog even getest om de Nederlanders nu echt dommer waren dan de Belgen. Verschillende situaties en straatinterviews uit vorige
afleveringen van Schalkse Ruiters werden herhaald, maar dan op Nederlands grondgebied. 'Do You see the line in the shine of the mine on saterday' ... Carré confituurken ... de begin statements ... meisjes die moeilijk tot een orgasme komen ... Nederlandse jongeren die vliegen met hun oren ... dragers van schaamhaarpruikjes ... Of ze nu slimmer of dommer waren, leuk was het in ieder geval!
Na de oproep van Paul De Leeuw aan Mark Uyterhoeven om zijn prestaties te komen verbeteren kon men deze voorlaatste aflevering afsluiten. Van de kijkers die belden had 10% alle reportages juist geraden. Matthias Buckinx uit Brussel kon met de voorlaatste tv gaan lopen.